Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba

AKTUALNO
Viroze, prehlade, hunjavice
Pokazna vježba "Sljeme 2009"
U SLUČAJU ZDRAVSTEVNIH TEŠKOĆA UPUĆUJEMO NAZVATI 194

"Život na dar"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je u Gradskoj ljekarni predstavio projekt „Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora (AED) na području Grada Zagreba: Život na dar“.

Projekt je, odlukom gradonačelnika, pokrenut u prosincu 2012., a projektu se pridružila i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ te Hrvatsko kardiološko društvo. U okviru prve faze projekta, Grad Zagreb je osigurao šest defibrilatora s pripadajućim ormarima, a Zaklada „Hrvatska kuća srca, još tri, a svih devet su od današnjeg dana u funkciji. U ormariće defibrilatora ugrađen je GSM modul koji automatski uspostavlja vezu sa Zavodom za hitnu medicinu Grada Zagreba, a telefonsku vezu automatskih defibrilatora i Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba osigurao je partner projekta, VIPNet d.o.o.

Osim u gradskoj ljekarni, defibrilatori su postavljeni na ZET-ovim okretištima tramvaja (Dubrava, Črnomerec, Ljubljanica), na ZET-ovom autobusnom terminalu na Glavnom kolodvoru, na Autobusnom i Željezničkom kolodvoru, te u Domu sportova i u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Za primjenu defibrilatora educirano je 70 osoba, laika.

Kako se čulo, u tijeku je druga faza projekta koja predviđa postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora u trgovačke centre, kino dvorane i tržnice na području Zagreba o čemu je već postignut načelni dogovor s predstavnicima istih.

Ja sam dvostruko sretan. Prvi put, prije devet i pol godina, i sam sam prošao kalvariju moždanog udara tako da razumijem. Liječnici su me uspjeli nekako skrpati i nastojao sam smisliti što učiniti da pomognemo ljudima. Osnovali smo zakladu za prevenciju moždanog udara, skupili tri i pol milijuna kuna i otvorili zakladu u KBC-u Sestre Milosrdnice, kako bi pomogli našim sugrađanima. Danas, imamo ove defibrilatore, te sam ponovno sretan. Ljudski život nema cijenu, i dao Bog da ovo bude „promašena investicija“, da ih nikada ne upotrijebimo, rekao je gradonačelnik Bandić.

Mirjana Jembrek Gostović, ravnateljica Poliklinike „Srčana“ i članica Hrvatskog kardiološkog društva naglasila je da iznenadna srčana smrt odnese godišnje 9.000 života, te da je preporuka Europskog društva za reanimatologiju da se defibrilatori postave na mjesta gdje se očekuje više od jednog slučaja iznenadne srčane smrti u dvije godine. Također je istaknula, da rana reanimacija i neodložena defibrilacija (unutar 1-2 minute) rezultira postotkom preživljavanja većim od 60%, a da se za svaku dodatnu minutu više preživljavanje smanjuje za 10% do dolaska hitne medicinske pomoći, tako da je postavljanje ovih defibrilatora velika stvar.

Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, rekao je da je vrijednost samih defibrilatora nešto više od 150 tisuća kuna, dok je u cijeli projekt koji u bitnoj mjeri povećava sigurnost naših sugrađana, dosad investirano oko 300,000 kuna.

Izvor teksta i fotografija: www.zagreb.hr

Foto galerija

View the embedded image gallery online at:
http://hitnazg.hr/item/52-zivot-na-dar#sigProGalleriacc809c87d5
ZHMGZ: Naslovnica

Natječaj za radna mjesta

Katalog informacija

Postupci javne nabave

Prijava pritužbi korisnika usluge

ZAHTJEV ZA PODACIMA O INTERVENCIJI

zbrinjavanje

Broj posjeta375809

Trenutno 23 korisnika online